A la llum de la teiera…

Escrits (recuperats) de Salvador Palomar

Veïns d’Ulldemolins

leave a comment »

El programa de la XI Trobada de Música Tradicional, que tindrà lloc a Reus del 12 al 15 d’aquest més, aporta com a fet destacat la realització d’una mostra de cant tradicional el dissabte a la nit, al teatre de l’Orfeó Reusenc.
Sense menyprear en absolut la resta de les activitats i concerts programats, cal fer una especial referència a aquest acte. D’ençà que vàrem començar a organitzar trobades de grallers i altres músics populars, el setembre de 1980, el nombre de festivals, trobades i mostres existents arreu del país ha augmentat considerablement. I, allò que és més important, la presència de la gralla o el sac de gemecs al carrer, els dies de festa. Són molts els pobles que compten amb grups de músics populars que participen a les cercaviles o fan balls… Afortunadament, avui no és cap extraordinària novetat, tot i que mereix tot el nostre interès, que la Trobada de Música Tradicional reusenca programi l’actuació dels dolçainers d’Algemesí  o dels Ministrers de la Vila Nova, per citar dos exemples, o que la Principal del Metro ens proposi un ball a la plaça del castell.
Aquest és el segon cop que la Trobada dedica un concert al cant tradicional. Recordem, el 1985, la magnífica actuació del tortosí Canalero i els seu grup de jotes, i la participació de grups de cantadors valencians  i mallorquins en la Trobada.
El que us proposa el programa d’enguany és una mostra de cançó viva. L’any passat, al presentar el Col.loqui sobre cançó tradicional, apuntàvem la progressiva desaparició de la cançó com a expressió lligada a una funció quotidiana. Certament és cada cop més difícil poder escoltar, en els nostres dies, cants de treball, romanços o cançons de festa. Potser el repertori vinculat a les manifestacions religioses és el que ha perviscut, relativament, més. Allò que recollim en les recerques de camp no és, la majoria de vegades, sino el record de les persones més grans.
Ulldemolins és una feliç excepció. Moltes persones al poble coneixen, i canten, romanços com el Portal de Betlem, la nit de Sant Joan, la presó de Lleida , la Caterineta  o cançons de dansa com la Clavellinera. Podeu escoltar també, a les festes, cantar els goigs del Roser o la Passió, amb una tonada corprenedora. I encara algú us entonarà cançons com el Capitel.lo o la porquerola. En el record resten les cançons de batre, les antigues cançons de pandero de les majorales del Roser o els goigs de Santa Margarida, interpretats com a cant de treball.
El proper dissabte 14 de setembre un grup de persones d’aquesta població vindran a Reus a oferir-nos una mostra d’aquest repertori religiòs i profà, de treball i de festa, que constitueix part  important del patrimoni cultural de la localitat i del país. Els acompanyaran en el recital, una colla del poble d’Azereix, al nord dels pirineus, de la comarca gascona de la Bigorra. En aquesta comarca, com al Bearn, la pràctica del cant coral, per part de petits grups, és prou viva. I també el valencià Josep Aparicio, que ens oferirà albades i els cants populars…
Podria semblar que, tot plegat, estem proposant un exercici de curiositat. Al contrari, ens mou el convenciment de que el fet de que aquestes cançons tradicionals són patrimoni viu i a reivindicar com a tal. El fet que un grup de persones d’Ulldemolins s’hagin posat d’acord i preparat aquest concert, mereix la nostra admiració. El treball per decidir el repertori i ajustar les versions, fet aquests dies, haurà estat important i ens permetrà conèixer una mostra prou representativa del que ha estat la rica tradició catalana en el camp de la cançó popular. Tot un privilegi per als qui us apropeu, la setmana propera a la Trobada.

Publicat al Diari de Tarragona, setembre de 1991

Anuncis

Written by spalomar

20 Abril 2009 a 17:35

Arxivat a cultura popular

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: