A la llum de la teiera…

Escrits (recuperats) de Salvador Palomar

Concert de gralles

leave a comment »

Aquest dissabte, 14 de desembre, té lloc, als locals de la Germantat de Sant Isidre i Santa Llúcia, el tercer concert de gralles, que organitzen, cada any, aquesta entitat i els Ganxets, grallers del Baix Camp.
Amb un nivell prou acceptable que combina la presència de grups d’un entorn geogràfic immediat amb la participació de colles de reconegut prestigi dins el món de la gralla, el concert es comença a consolidar com un de les referències importants en el calendari anyal d’activitats relacionades amb la música tradicional que es programen a la comarca.
Aquest any el concert compta amb la participació, a més dels propis Ganxets, de la colla Els Titius de Vilaplana, de l’escola de grallers dels Xiquets de Reus, dels tarragonins Els Gínjols, dels grallers de Montònec de Vilafranca i de So Nat de Valls.
Enguany el concert esdevé un homenatge al mestre Jaume Vidal, conegut també per renoms tan divertits com el submarino malvado, del Vendrell, un graller amb molts anys d’experiència com a músic i compositor. Peces tan tradicionals com l’Eduard i la Joana, o l’Himne de la colla vella dels Xiquets de Valls, són seves.
En la línia, encetada l’any passat, de col.laborar amb l’organització d’actes paral.lels al concert, Carrutxa us proposa aquest any, amb la canya com a motiu central, una petita exposició, que espera el pressupost necessari per a ser replantejada i un col.loqui amb en Xavier Orriols, constructor d’instruments, Roser Olivé i el mateix Jaume Vidal.
En Jaume Vidal és un mestre que ha fet escola i que ha aportat una personal visió de com s’han de fer les coses al món de la gralla. Per això la seva participació en el col.loqui, que inclou una mostra de com es fabrica artesanalment una canya de gralla, és, potser una de les aportacions més interessants que ofereix el programa d’enguany. Quan una part important dels grallers actuals opta per la canya més còmoda, pagar i bufar, conèixer la vella tècnica de fer-se, o senzillament apriar-se les canyes, és fonamental.
Ho explicava, tot just fa un any, el Marcel Casellas en una de les xerrades programades amb motiu del segon concert: el músic popular és un artesà. Si el concert de la nit, a les deu, farà de bon escoltar, la xerrada de la tarda, a les cinc, potser, hauria d’interessar a bona part dels qui, darrera de gegants, bastons, danses o altres elements festiu, bufen la gralla a les nostres festes populars. Tantmateix, des del primer any, el concert de gralles de Santa Llúcia ha tingut aquesta vesant pedagògica: mostrar com es fa bona música de gralla per tal d’estimular l’interès dels qui s’inicien en la pràctica de l’instrument i motivar un públic, cada cop més gran, que s’apropa a la música tradicional.

Publicat a Diari de Tarragona, el desembre de 1991

Written by spalomar

9 Juny 2009 a 19:50

Arxivat a cultura popular

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: